1.3.3 Lämmön siirtyminen

 Lämpö siirtyy kolmella tavalla, johtumalla, väliaineen kuljettamana tai säteilemällä. Maahan lämpö tulee auringon säteilyn välittämänä. Osa säteilystä jää pilviin tai heijastuu takaisin avaruuteen ja osa saapuu maahan saakka, jossa se lämmittää maanpinnan. Yöllä säteily puolestaan jäähdyttää maanpintaa varsinkin, jos taivas on pilvetön. Pilvettömän yön jälkeen aamulla maanpinnan lämpötila voi olla noin 7 astetta kylmempi kuin muutaman metrin korkeudella olevan ilman. Syksyllä ja keväällä tämä tarkoittaa, että maanpinta voi olla kuurassa tai jäässä vaikka ilman lämpötila on plussalla. Sama koskee myös ulkona säilytetyn lentokoneen pintoja. Säärintamat ja tuulet siirtävät ja tasaavat lämpötilaeroja eri alueiden välillä.

Tuulet ovat erinomaisia lämmösiirtimiä ja tasoittavat laajojen alueiden lämpötiloja.

Termiikki

Kosteuden tiivistyminen pisaroiksi tai jääksi tai lumikiteiksi vapauttaa runsaasti lämpöä, mikä aiheuttaa ilman lämpenemistä ja kevenemistä ympäröivän ilman suhteen, jolloin ilma nousee ylös muodostaen yleensä pilviä.

Laskeva

Vastakkainen ilmiö tapahtuu, kun pisarat muuttuvat vesihöyryksi tai jää sulaa vedeksi, mikä sitoo lämpöä ja jäähdyttää ympäröivää ilmaa, mikä aiheuttaa laskevan ilmavirtauksen.